Saturday, 9 September 2017

ADA APA PADA PENULIS?

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia...

بسم الله الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ


Siapa mahu jadi PENULIS???

Mungkin ramai yang ingin jadi PENULIS tapi TAK RAMAI yang tahu SUSAH SENANGNYA sebagai PENULIS. Bukan PETIK JARI TERUS SIAP SATU BUKU. JIKA BENAR BEGITU alangkah mudahnya hidup PENULIS. TIDAK perlu bersengkang mata, mengorbankan masa TIDUR atau masa lapang hanya semata-mata nak siapkan satu manuskrip.

Jadi sebagai PEMBACA yang BUDIMAN, bagilah sokongan dan kritikan membina.
Jika rasa perlu ditegur, TEGURLAH dengan cara yang BERHEMAH. INGAT! Pembaca perlu MENEGUR tapi jangan sampai MENGAIBKAN. Yang ini, zaman sekarang ramai yang tak tahu BEZA. Mulut lancar sahaja mengeluarkan AKSARA KATA. Kalau KOMEN lupa dunia hanya sementara... Tapi TIDAK semua. Sebab kebanyakan PEMBACA baik-baik belaka. 

Setiap penulis ada gaya penulisan mereka sendiri.
Setiap penulis ada pengikut mereka sendiri.

Sebagai FOLLOWER juga perlu berhemah.

Jangan BERLEBIH-LEBIH suka atau tak suka.

Seorang PENULIS perlu
1. Sentiasa Berfikir
2. Kreatif
3. Rajin Membaca dan Rajin 
4. Sentiasa Berlapang Dada untuk Sesuatu Yang Baru
5. dll

Genre Penulis
1. Ilmiah
2. Umum
3. Fiksyen
4. Thriller/Seram
5. Cinta
6. dll

KAlau tak minat menulis/membaca mana-mana GENRE yang lain JANGANLAH memperlekehkan pula karya orang lain. BERSAING SECARA SIHAT.

Seorang PENULIS
1. kadangkala dianggap KAYA; tapi jangan terlupa PENULIS juga sama macam kerja makan gaji/berniaga sendiri ... kalau menulis sambil-sambil ada kerja hakiki lagi TABIK SPRING... TAPI INGAT jangan menulis di ofis sampai lupa kerja HAKIKI nanti DAPAT GAJI BUTA pula

2. kadangkala DIKRITIK; kononnya karya SAMPAH.. oh SENTAP! Kononnya apa yang ditulis tak membina minda. Apatahlagi jika Novel Cinta. (Bukan semua yea...sesetengah sahaja yang beranggapan begitu) TAPI INGAT apapun GENRE tetap penulis MEMERAH OTAK nak TAMATKAN 450-650 muka surat/90k patah kata. Banyak pengorbanan dan kadangkala bermain dengan emosi sendiri. Cuba tulis tengok. Jangan terlalu mudah KECAM.

3. kadangkala PENULIS di kata GILA GLAMOR; erkk kalau tiada BAKAT tak guna juga NAK GILA GLAMOR. Pada saya asal sahaja buku sudah berada di RAK BUKU SATU MALAYSIA... Sila berlapang dada dan ucap ALHAMDULILLAH. Mudah-mudahan KARYA DITERIMA. KALAU TAK TIDAK mengapa, jika gemar menulis memang takkan pernah BERHENTI. Kalau GILA GLAMOR dah lama letak muka sendiri pada setiap cover NOVEL-NOVEL yang ada.. ADa aku KESAH... TAPI tidak kan...

Apa yang penting, kehidupan seorang PENULIS amat berbeza. 
Tiada had masa 8-5/10-10. 

Idea datang selalunya bila semua orang tidur. Dan seorang PENULIS yang BAGUS akan tetap SOLAT SUBUH dan BANGUN AWAL walaupun BERJAGA di sepanjang malam.

PENULIS tidak mengejar duniawi semata.

Pada saya sendiri, saya menulis sebab INGIN BERKONGSI segala apa yang saya rasa di hati/di minda lantas saya luahkan melalui manuskrip yang ada.

Setiap kali, wujud manuskrip baru... saya atau mana-mana PENULIS akan pastikan ada PENAMBAHBAIKAN pada setiap manuskrip yang baru tersebut.

Yea, KAMI PENULIS NOVEL CINTA hanya menulis kisah dunia. Tapi kami menulis kisah dunia agar dapat menjadi TAULADAN agar tak tersasar jalan menuju AKHIRAT. Kisah yang kami paparkan kadangkala dekat dengan REALITI kehidupan. Kadangkala juga sebuah IMAGINASI yang tetap memberi pengajaran. Kami lahirkan pelbagai watak dengan pelbagai emosi. Agar yang membaca akan turut juga BEREMOSI sama.
 Yang pasti harap senyuman akan membawa kebaikan, kesedihan memberi kesedaran dan kebahagiaan akan menjadi panduan. RASA itu juga anugerah yang ALLAH swt pinjamkan.

Kami bukan ustaz/ustazah tapi kami mencuba untuk masukkan nilai-nilai ISLAM.
Kami bukan ahli perniagaan hebat tapi kami mencuba menghasilkan plot dunia berniaga yang hebat DENGAN HARAPAN orang KITA akan rasa TERUJA untuk ADA PERNIAGAAN sendiri.
Kami TIDAK SEMPURNA jadi karya kami tak semua orang boleh TERIMA.
Kami PERCAYA rezeki, ruang dan peluang adalah berbeza untuk semua orang.

Pengalaman dunia saya sendiri, pernah ditemukan dengan seorang bijak pandai. tiba-tiba membuat mimik muka apabila tahu saya seorang penulis novel cinta. Berkerut dahi saya kala itu... Ingin saja saya lemparkan aksara kata agar jatuh airmukanya. Tapi saya biarkan sahaja. Tidak sampai hati pula ingin menghiris hati dengan aksara kata setajam belati.

Pada satu situasi yang berbeza... Saya terjumpa seorang bijak pandai yang hebat. Malah lebih hebat dari yang sebelum ini saya jumpa. Saya terkejut sebab di tangannya ada sebuah novel cinta. Tebal dalam 550 muka surat... Saya dengan sopannya bertanya... 'Prof baca novel cinta juga ke? Ada pula masa? '

Dia TERSENYUM dan berkata.
"Masa itu sentiasa ADA. Kita yang mengatur masa. Bila ada masa bacalah apa sahaja. Manusia yang BERILMU membaca pelbagai bidang dan topik. Novel cinta pun ada baiknya. Kehidupan saya seharian stress dengan kerja. Kadangkala sampai saya lupa bagaimana nak tersenyum dan beremosi. sebab saya hanya tahu satu emosi SERIUS sahaja. Melalui novel cinta kadangkala saya tersenyum sendiri. Kadangkala juga muhasabah diri, mencermin diri jika ada khilaf di mana-mana. Asal sahaja tidak membawa kekufuran dan kemudaratan dalam kehidupan , bahan bacaan itu adalah baik untuk dibaca."

kata BELIAU lagi...

"Jika mahu menimba ilmu. Bacalah apa sahaja. Asal bukan yang mendatangkan kemudaratan dan menumpulkan ketajaman minda dan menghitamkan hati. Selain ALQURAN, buku agama, ilmiah, motivasi, novel cinta tiada salahnya... Tetap juga bahan bacaan."

saya bertanya lagi...

'Prof baca novel inggeris tak?'

"Mana yang hati saya terpaut nak beli saya beli dan baca. Tak kira mana-mana. Tapi saya rasa elok saya beli karya tempatan. siapa lagi nak sokong karya penulis-penulis tempatan kita ini, kalau bukan kita..."

Terkedu saya seketika.
Benarlah yang TINGGI ILMU  
penuh dengan PEKERTI yang TINGGI nilainya

"Inovasi minda"


Sekian, WASALAM.

-Emellda M.A


No comments:

Post a Comment